Dynamische Energieprijzen

Waarom dynamisch

De twee bekendste vormen van een energiecontract zijn het vaste contract en het variabele contract. Bij beide varianten staan de prijzen vast voor een vooraf bepaalde periode. Sinds kort is er ook de mogelijkheid om een dynamisch contract af te sluiten. Je betaalt daardoor altijd de inkoopprijs voor je energie.

Bij een vast contract betaal je voor een gekozen periode een vaste prijs voor elke kilowattuur (kWh) en kubieke meter (m3), ook als de stroomprijzen op de markt omlaag gaan. Een veilige optie, want zo kom je niet voor verrassingen te staan. De kans is echter wel aanwezig dat je te veel betaalt.

Te veel betalen? Hoe dan?
Een energieleverancier functioneert meestal als een tussenpersoon. In de meeste gevallen wordt elektriciteit namelijk op de energiemarkt ingekocht bij producenten (groen of grijs) en vervolgens geleverd aan jou als klant. Energieleveranciers vragen een vast tarief per kWh, terwijl zij op de beurs energie inkopen tegen sterk wisselende inkoopprijzen. Statistisch gezien is die inkoopprijs soms hoger dan de prijs die jij betaalt, maar meestal zit die prijs daar het grootste gedeelte van de dag onder.

Bij een vast contract wordt een veiligheidsmarge gehanteerd. Zo bouwen leveranciers een buffer op om bij hogere inkoopprijzen nog steeds winst te maken. Omgekeerd geldt dus ook dat er nog meer winst gemaakt wordt wanneer de inkoopprijs daalt. Onder de streep betaal jij als consument doorgaans meer dan de marktprijs.

Hetzelfde principe geldt voor gas, maar hier wordt gerekend met een dagprijs in plaats van een uurprijs. Een energieleverancier rekent een vast tarief voor gas, met een marge. Je betaalt gemiddeld dus meer dan wanneer je alleen zou betalen voor de inkoopprijs. De afgelopen jaren lag het dynamische tarief voor stroom zo’n 95% van de tijd onder de gemiddelde vaste prijs. Voor gas was dit zelfs 99% van de metingen.

*EEX-  en EPEX-prijzen worden vergeleken met de variabelen tarieven opgevraagd bij het CBS (marktconform variabele tarieven). 

In 2021 stegen de prijzen. Als gevolg van Covid-19, tekorten in internationale gasvoorraden en grote verschillen in vraag en aanbod van energie zijn de tarieven van elektriciteit en gas extreem gestegen. Het variabele tarief volgt daar iets later ook op. Meer te weten komen over hoe het nu precies werkt? Lees dat hier. 

Dynamisch tarief
Bij energieleveranciers die dynamische prijzen aanbieden betaal je altijd de beursprijs. Als klant ontvang je stroom tegen de dan geldende uurprijs en gas voor de gasprijs van die dag – zonder verborgen kosten. Naast de dynamische beursprijs rekent de energieleverancier daar bovenop nog een inkoopvergoeding en vaste leveringskosten per maand. Deze tarieven verschillen per aanbieder.

Voor meer informatie over energie en de energieleveranciers kijk dan op: https://www.consuwijzer.nl/elektriciteit-en-gas