Dynamische Energieprijzen

Hoe werkt het?

Energieprijzen zijn continu in beweging. Hierdoor kan de energieprijs per uur verschillen voor stroom en per dag verschillen voor gas. Prijswijzigingen houden deels verband met de veranderingen in de olieprijs. Dit betekent dat als de olieprijs stijgt, de gas- en elektriciteitsprijs ook stijgt.

Het komt dus wel eens voor dat de prijs van een dynamisch contract boven het vaste tarief uitkomt. Dat gebeurde bijvoorbeeld in februari 2018, maar ook 2021. Dit heeft grotendeels te maken met tekorten. In 2021 was er een groot tekort aan gas als gevolg van Covid-19, tekorten in internationale gas-voorraden en grote verschillen in vraag en aanbod van energie. Met een dynamisch contract merk je deze prijsstijging direct omdat je de inkoopprijs van de handelsmarkt betaalt. Op zo’n moment lijkt het daardoor onvoordelig om te starten met een dynamisch contract als je het vergelijkt met de prijzen die je momenteel betaalt bij je vaste contract. Dat is echter niet het geval.

De risico’s van een vast contract
Traditionele energieleveranciers kopen ook deels de energie in op de handelsmarkt en zullen op termijn hun tarieven aanpassen om niet onder kostprijs energie te leveren. Omdat zij ook nog een marge rekenen bovenop hun tarieven, komt de prijs van een traditioneel contract in de loop der tijd alsnog boven het dynamische tarief uit. Daarnaast is het zonde om een vast contract af te sluiten op het moment dat er hoge prijzen zijn; dit blijft dan namelijk voor langere tijd jouw tarief. Met een dynamisch contract profiteer je als eerste weer van prijsdalingen.

Als we kijken naar de historische prijzen ligt het dynamische tarief gemiddeld gezien over een heel jaar bijna altijd onder het vaste tarief. Uit onderzoek van Roland Berger (2017) blijkt zelfs dat een huishouden 10 tot 30% kan besparen wanneer een volledig jaar gebruik is gemaakt van een dynamisch energietarief in plaats van een vast tarief. Daar hoef je niets voor te veranderen in je verbruik. Hieronder laten we graag zien waarom het dynamisch contract in veel gevallen beter is.


Ben je benieuwd wat de actuele uurtarieven zijn? In dit overzicht worden iedere dag om 15:00 uur de tarieven voor de dag erna bekend gemaakt. Vergelijk die eens met de tarieven van je huidige energieleverancier 😉.

Alle organisaties die meewerken

Voor meer informatie over energie en de energieleveranciers kijk dan op: https://www.consuwijzer.nl/elektriciteit-en-gas